Mukavaa, että olet tulossa Raja-Karjalan Suunnistajien Rakas-rasteille Taipalsaarelle, Lappeenrannan kupeeseen, Vehkataipaleen lähimaastoihin. Tervetuloa kokemaan keväisen vauhdin hurmaa!

Kilpailumaasto on historiassa nähnyt SM-kisatkin, SM-yön vuonna 1996. Useiden suunnistussiestaisten vuosiensa jälkeen nyt uudelleenkartoitettu kilpailumaasto on Salpausselän reuna-alueita. Kangasta, harjanteita, suojontkia niiden välissä ja niitä jääkauden luomia upeita maastomuotoja eli suppia. Maaston tulevista piirteistä saat hyvä kuvaa, kun startattuasi kurkistat ratasi rastimääritteitä - pyöreät ja loivapiirteiset määritteet hallitsevat, "kovempia määritteitä" saat lyhdyn kanssa hakea.

Kisakartalla on kohtuullinen uraverkosto mökkiteitä sekä metsäautoteitä ja polkuja. Lasten ja nuorten radoille nämä antoivat erinomaisen suunnittelulähtökohdan. Lasten radat kulkevat alueen parhaissa, kauniissa mäntymetsämaisemissa. Aikuistuneille anti on monipuolista, sillä maisema ja maastotyyppi vaihtuvat nopeasti. Vanha ja nuori metsä hallitsevat, mutta myös metsänhoidollista toimintaa alueella on paikoin harrastettu,joten voitpa törmätä avoimiin aukkoihinkin. Mutta edelleen - hyvin vauhdikasta ja pääosin hyvän näkyvyyden tarjoavaa maisemaa on luvassa. Ja niitä tieuriakaan ei juuri tarvitse tallata, ellet sitten valinnut sitä tiekiertoa.

Kulkukelpoisuus on lasten ja nuorten ratojen alueella suurelta osin parasta A-luokkaa. Saatamme nähdä jopa keskimääräistä reilusti kovempia kilometrivauhteja. Lähtö 1:stä starttaavilla aikuisempien radoilla sama meno jatkuu. Avointa, hyvää näkyvyyttä, pääosin hyvää maastopohjaa. Matalaa ja korkeampaa suppaa, mutta myös suopohjaa sisältäviä "jontkia" sekä kookkaampia harjanteita ja väliin keväistä vaaleanvihreääkin. Mistä sinä päätät kulkea? Korkeuserot ovat koko alueella maltilliset, mutta muista, että vauhti tuo vaikeuden. Kartalla esiintyvät pystyvihreät on ratasuunnittelulla pystytty pitkälti välttämään. Keskimatkan elementtejä olen matkalle pyrkinyt luomaan. Silti suunta ja etäisyys - noita perussuunnistustaitoja tarvitset kuitenkin mukaan, aina viimeiselle rastille saakka.

Karttaan ei ole selkeyden vuoksi kuvattu kaikkia vanhoja tai tuoreempia metsäkoneen uria. Kartalla näkyy myös huomattavan paljon "huomattava puu" -karttamerkkejä - määrä johtuu kartalle kuvatuista kelopuista. Puista puheen ollen, lehti ei ole vielä viikkoa ennen kisoja puussa, mutta sääennuste lupaa puhkeavia hiirenkorvia. Kesän alkamisesta huolimatta maasto on vielä keväisen paljaan puhdas. Ylihyvää näkyvyyttä olemme ratatiimin kanssa edes hieman koettaneet kompensoida jättämällä laittamatta rastiliput ihan ylimpään asentoonsa. Kun keväinen näkyvyys yhdistetään kankaiseen maastoon, niin äitienpäivän aattona on tarjolla nopealiikkeistä liikuntaa talven aikana treenatuille juoksusoluille.

Nauti menosta Rakas-rasteilla!

Ai niin.. Vielä loppuun oikeat vastaukset klassikkokysymyksiin:

-K: Onko rasteja lähekkäin? V: No, mikä nyt on lähekkäin...

-K: Kannattaako koodit tarkistaa? V: Koodien tarkistamiseen järjestäjä ei anna erityistä ohjeistusta, ihan oman tuntuman ja fiiliksen mukaan kannattaa mennä.

-K: Millainen vauhdinjako täällä pitäisi olla? V: Tilanteen sallimaa täyttä hönkää. Jos rastit sattuvat tulemaan liian helposti eteesi, olet säätänyt vauhtisi alakanttiin ja voit olla varma, että kaverit vetävät kuitenkin kovempaa. Jos taas suunta tuntuu alinomaan olevan hukassa, oiva tarkkuutta lisäävä keino löytyy sisäisestä jarrustasi.

 

Jussi Eskelinen

Ratamestari

Pakkalankankaalla hyvä näkyvyys