KILPAILUOHJEET 12.5.2018

 

 

Kansalliset Rakas-rastit 12.5.2018 Taipalsaaren Vehkataipaleella

 

NOUDATETTAVAT SÄÄNNÖT JA OHJEET

Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita. SSL:n lajisäännöt osoitteesta: www.suunnistusliitto.fi

 

ORGANISAATIO

Kilpailunjohtaja: Juha Kivelä

Valvoja: Teemu Korhonen, SK Vuoksi

Ratamestari: Jussi Eskelinen

Tulospalvelu: Tuomas Kaulio

Lähtö: Pentti Närhi ja Matleena Juvonen (lasten lähtö)

Maali: Petri Hautaniemi

Info: Leena Kantanen

Kuulutus: Jussi Eskelinen

Kenttätoiminnot: Markku Kaulio

Ensiapu: Marjut Lintunen

Opastus, pysäköinti ja turvallisuus: Jouko Jääskeläinen

Ravintola: Tuula Kaulio

Tuomarineuvoston puheenjohtaja: Hannu Myllärinen, JoKu

Tuomarineuvoston jäsen: Janne Weckman, VeVe

Tuomarineuvoston jäsen: Katriina Ovaska, LuuRa

 

MAASTO JA KIELLETYT ALUEET

Useiden suunnistussiestaisten vuosiensa jälkeen nyt uudelleenkartoitettu kilpailumaasto on Salpausselän reuna-alueita. Kangasta, harjanteita, suojontkia niiden välissä ja niitä jääkauden luomia upeita maastomuotoja eli suppia. Maaston tulevista piirteistä saat hyvä kuvaa, kun startattuasi kurkistat ratasi rastimääritteitä - pyöreät ja loivapiirteiset määritteet hallitsevat, "kovempia määritteitä" saat lyhdyn kanssa hakea.

Kisakartalla on kohtuullinen uraverkosto mökkiteitä sekä metsäautoteitä ja polkuja. Lasten ja nuorten radoille nämä antoivat erinomaisen suunnittelulähtökohdan. Lasten radat kulkevat alueen parhaissa, kauniissa mäntymetsämaisemissa. Aikuistuneille anti on monipuolista, sillä maisema ja maastotyyppi vaihtuvat nopeasti. Vanha ja nuori metsä hallitsevat, mutta myös metsänhoidollista toimintaa alueella on paikoin harrastettu,joten voitpa törmätä avoimiin aukkoihinkin. Mutta edelleen - hyvin vauhdikasta ja pääosin hyvän näkyvyyden tarjoavaa maisemaa on luvassa. Ja niitä tieuriakaan ei juuri tarvitse tallata, ellet sitten valinnut sitä tiekiertoa.

Kulkukelpoisuus on lasten ja nuorten ratojen alueella suurelta osin parasta A-luokkaa. Saatamme nähdä jopa keskimääräistä reilusti kovempia kilometrivauhteja. Lähtö 1:stä starttaavilla aikuisempien radoilla sama meno jatkuu. Avointa, hyvää näkyvyyttä, pääosin hyvää maastopohjaa. Matalaa ja korkeampaa suppaa, mutta myös suopohjaa sisältäviä "jontkia" sekä kookkaampia harjanteita ja väliin keväistä vaaleanvihreääkin. Mistä sinä päätät kulkea? Korkeuserot ovat koko alueella maltilliset, mutta muista, että vauhti tuo vaikeuden. Kartalla esiintyvät pystyvihreät on ratasuunnittelulla pystytty pitkälti välttämään. Keskimatkan elementtejä olen matkalle pyrkinyt luomaan. Silti suunta ja etäisyys - noita perussuunnistustaitoja tarvitset kuitenkin mukaan, aina viimeiselle rastille saakka.

Kartalla näkyy huomattavan paljon "huomattava puu" -karttamerkkejä - määrä johtuu kartalle kuvatuista kelopuista. Puista puheen ollen, lehti ei ole vielä viikkoa ennen kisoja puussa, mutta sääennuste lupaa puhkeavia hiirenkorvia. Kesän alkamisesta huolimatta maasto on vielä keväisen paljaan puhdas.

Kilpailijoita muistutetaan lajisääntöjen mukaisista kielletyistä alueista (3.61, 3.62 ja 3.64) ja niiden rikkomisen merkityksestä kilpailusuoritukseen (4.62). Kielletyt alueet on merkitty karttaan. Kilpailukeskuksen lähellä olevat kielletyt alueet on merkitty kielletyn alueen nauhalla tai Kielletty alue - kylteillä. Lähtöviitoitukselta poikkeaminen on kielletty, käytä verryttelyyn vain lähtöviitoitusta ja kilpailukeskusaluetta.

 

KILPAILUKARTTA JA RASTINMÄÄRITTEET

Kilpailukartta on IOF:n normien mukainen digitaalitulostekartta, mittakaava 1: 10 000, käyräväli 5 m. Kartta on tulostettu IT-Saimaassa 05/2018. Kartoitus Matti Kyöstilä. Kilpailukartta on nähtävissä lähtöpaikalla.

Kartan koko on kaikissa sarjoissa A4.

Kartat ovat muovikotelossa. Rastinmääritteet ovat pelkästään kartoissa. Irrallisia määritteitä ei ole saatavilla.

 

INFO

Vuokratut Emit-kortit noudetaan kuittausta vastaan kilpailukeskuksen infosta. Kaikki ilmoittautumisia, lähtöaikoja ja Emit -kortteja ym. koskevat asiat hoidetaan infopisteessä. Info sijaitsee ravintolan kanssa samassa pisteessä.

 

VIITOITUKSET

Viitoitukset alkavat opaspaalulta. Lähtöön mennessä on ehdottomasti noudatettava viitoitusta.

 

SARJAT, MATKAT JA RASTIT

LÄHTÖ 1

Sarja       Matka, km         Rastit, kpl

H21          5,8                          16

H35          4,7                          13

H40          4,7                          13

H45          4,7                          14

H50          3,4                          10

H55          3,4                          10

H60          3,2                            9

H65          2,7                            8

H70          2,5                            8

H75          2,1                            7

H80          1,7                            6

H85          1,5                            5

H20          4,7                          14

H18          3,9                          14

H16          3,3                          12

D21          4,7                          14

D35          3,9                          14

D40          3,9                          14

D45          3,3                          12

D50          2,7                            8

D55          2,5                            8

D60          2,1                            7

D65          1,7                            6

D70          1,7                            6

D75          1,5                            5

D20          3,3                          12

D18          3,2                            9

D16          2,5                            8

 

LÄHTÖ 2

Sarja       Matka, km            Rastit, kpl

H14          2,3                           11

H12          1,5                             6

H12TR     1,5                             6

H10RR     2,0                             6

D14           2,1                           10

D12           1,5                             6

D12TR      1,5                             6

D10RR      2,0                             6

HDRRS     2,0                             6 

 

KILPAILUNUMEROT

Kaikissa kilpailusarjoissa käytetään kilpailunumeroita. Numerot on ripustettu naruun info-pisteen läheisyydessä. Kilpailunumeroa ei saa taittaa eikä osaakaan siitä peittää (pidettävä kokonaan näkyvillä). Kilpailunumerot on palautettava maaliintulon jälkeen.

 

KILPAILUKORTIT

Kilpailijat ovat itse vastuussa kilpailukorttiensa toimivuudesta ja siitä, että he käyttävät ilmoittautumisen yhteydessä mainittua kilpailukorttia. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailukorttien numeroita ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia, suoritus hylätään (lajisäännöt 11.518).

Kilpailukortin numeron vaihtamisesta veloitetaan viisi (5) euroa. Muutosilmoitus on tehtävä kirjallisesti kilpailukeskuksen infoon ennen kilpailun alkua. Emit-kortin numeroa ei voi muuttaa enää lähdössä.

Järjestäjä varaa vuokrakortin niille, joiden Emit-kortin numeroa ei ole ilmoitettu ilmoittaumisen yhteydessä. Lainakortit (vuokrahinta 5 euroa/kortti) ovat noudettavissa kilpailukeskuksen infosta, jonne ne on myös palautettava kilpailun jälkeen. Palauttamattomasta lainakortista peritään 60 euron maksu.

 

LÄHDÖT

Kilpailuissa on käytössä kaksi lähtöpaikkaa. Lähdöt sijaitsevat lähellä toisiaan. Molempiin lähtöihin on sama opastus, joka alkaa opaspaalulta.  

 

LÄHTÖ 1 (sarjat: D/H 16 – 85)

Lähtöön 1 matkaa noin 500 metriä. Lähdössä on tarjolla juomavettä.

Lähtöalueella on nähtävissä myös lähtöluettelot oman lähtöajan tarkistamista varten. Lähdössä ei ole WC:tä.

Lähtökarsinan toiminnot:

-4 minuuttia - kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan, kilpailunumeroiden tarkastus

-3 minuuttia - kilpailijat nollaavat emit-kilpailukorttinsa

-2 minuuttia - mallikartta kilpailijoiden nähtävissä

-1 minuutti - kilpailijat siirtyvät sarjojensa karttalaatikoiden viereen

Lähtöhetki - kilpailijat ottavat karttansa karttalaatikoista ja lähtevät matkaan.

Kilpailijat vastaavat itse siitä, että he ottavat oikean kartan. Lähdöstä on viitoitus K–pisteeseen.

Lähdöstä myöhästyneet kilpailijat ilmoittautuvat myöhästyneiden kilpailijoiden lähettäjälle, joka antaa lähtöluvan siten, että myöhästyneet kilpailijat eivät häiritse muita lähtijöitä. Lähtö suljetaan 15 min viimeisen lähtöajan jälkeen.

 

LÄHTÖ 2 (sarjat H/DRRS, H/D10RR – 14)

Lähtöön 2 on matkaa 500 m.  

ERITYISOHJEITA LASTEN LÄHTÖÖN

-5 minuuttia - kuulutetaan lähtöaika ja nimet ja tarkistetaan numerot.

-4 minuuttia - RR- ja TR-sarjojen mallikartat ratoineen ovat nähtävissä. H/D 12-14-sarjojen mallikartat ilman ratoja ovat kilpailijoiden nähtävissä.

-3 minuuttia - Emit-korttien nollaus.

-2 minuuttia - RR-suunnistaja saa kartan ja häntä opastetaan. TR-suunnistaja tutustuu mallikarttaan, jossa on hänen ratansa. H/D 12-14-sarjojen mallikartat ilman ratoja ovat kilpailijoiden nähtävissä (kartassa K-piste on merkitty ja se on samalla lähtöpaikka).

-1 minuuttia - RR-suunnistaja tutustuu saamaansa karttaan ja rataan. TR-suunnistaja ottaa kartan ja tutustuu rataansa. H/D 12-14-sarjojen kilpailijat ottavat karttansa ja tutustuvat rataan.

Lähtöhetki - Kilpailijat lähtevät maastoon. H/D10RR ja H/D12TR radoilla siimari on merkitty maastoon maassa kulkevalla valkoisella muovinauhalla.

Rastireitin viitoituksen välittömässä läheisyydessä on muitakin kuin tukireitin ja rastireitin rasteja, joten muista tarkistaa koodi aina ennen leimausta. Rastireitillä puuttuvasta leimasta kilpailija saa 10 minuuttia lisäaikaa.

 

MAALI

Viimeisiltä rasteilta on viitoitus maaliin, matkaa 125 m. Viimeinen rasti on yhteinen kaikilla sarjoilla. Kaikissa sarjoissa kilpailusuoritus päättyy maalileimaukseen.

Karttoja ei kerätä pois maalissa.

Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan kilpailijat eivät saa näyttää kilpailukarttaa ja rataa muille kilpailijoille eikä huoltajille ennen viimeistä lähtöaikaa. Samoin radan näyttäminen esimerkiksi vanhalta kartalta on kielletty. Reilu peli kilpailun aikana!

Itkumuuri on tulospalvelupisteen yhteydessä. Maali suljetaan viimeistään klo 14.30.

 

LÄHTÖAJAT

Lähtölistat julkaistaan kilpailujen internet–sivuilla ( http://www.rakas.net) ja kilpailukeskuksen tulostauluilla.

 

KESKEYTTÄNEET

Keskeyttäneet kilpailijat tulevat normaalisti maaliin ja ilmoittavat toimitsijoille keskeytyksestä.

 

RASTIT

Rastit on merkitty maastoon oranssi-valkoisin rastilipuin. Mallirasti on opaspaalun läheisyydessä. Sen luona on myös 0-leimasin kilpailukortin toimivuuden tarkistamista varten.

 

ENSIAPU

Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste lähellä maalia. 

 

TULOKSET

Tulokset julkaistaan tulostaululla kilpailun etenemisen mukaan. Viralliset tulokset ja väliaikatulokset ovat nähtävillä nettisivuilla: http://www.rakas.net .

Online-tulokset löytyvät kilpailun aikana osoitteesta http://live.oriento.fi/#/competitions.

 

PALKINTOJEN JAOT

H21- ja D21-sarjojen sekä H/DRRS ja H/D10RR - H/D14-sarjojen palkinnot jaetaan erikseen ilmoitettavana ajankohtana kilpailusarjojen tulosten selvittyä. Muiden kilpasarjojen palkinnot ovat noudettavissa infosta kunkin kilpailusarjan tulosten valmistuttua. Tulosten valmistuminen ilmoitetaan tulostaululla. Rastireitti-sarjoissa palkitaan kaikki kilpailijat.

Palkittavien määrät sarjoittain ilmenevät tulostaululta.

 

PUKEUTUMINEN, PESEYTYMINEN JA WC:T

Pukeutuminen tapahtuu kilpailukeskuksessa maasto-olosuhteissa. Pesua ei ole järjestetty. WC:t ovat kilpailukeskuksessa.

 

OPASTUS JA PYSÄKÖINTI

Opastus VT6:lta Viipurinportin ABC:n rampista. Ajoaika Lappeenrannan keskustasta n. 20 min.

Kilpailukeskuksen navigaattoriosoite on Toijantie 556, 54960 Taipalsaari. Osoitteesta opastus jatkuu vielä noin kilometrin pysäköintialueelle.

Ajoneuvojen pysäköinti toteutetaan kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Pysäköinti on maksuton.

 

KISARAVINTOLA

Kisaravintolassa on tarjoilla kahvia, teetä, mehua, virvoitusjuomia, voileipiä, pullaa, lettuja, makkaraa ja makeisia. Kahviossa käy maksuvälineenä myös yleisimmät sirulliset pankkikortit.

 

MUKSULA

Muksula on avoinna klo 10 - 13. Kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä on myös pienimuotoinen rastiralli. Ohjeet rastiralliin saat muksulasta. Muksulan käyttö edellyttää ennakkoilmoittautumista osoitteeseen rakas.sihteeri@gmail.com

 

TURVALLISUUS

Turvallisuussuunnitelma, josta selviää hälytysosoite ja toimenpiteet ensiapua vakavammassa tapauksessa, on nähtävillä infotaululla.

 

MUUT PALVELUT

Alueella on Suunnistajan Kaupan myyntipiste.

 

MAKSUTAPAHTUMAT

Maksuvälineenä kilpailukeskuksessa käy käteinen ja yleisimmät sirulliset pankkikortit.  

 

LÖYTÖTAVARAT

Löytötavarat kerätään kilpailupaikalla infopisteeseen. Kilpailun jälkeen niitä voi tiedustella osoitteesta rakas.sihteeri@gmail.com

 

Menestystä kilpailuun!

Raja-Karjalan Suunnistajat